• De digitale bank Openbank, een dochter van de Spaanse grootbank Santander, heeft de spaarrentes in Nederland verhoogd.
  • Nieuwe klanten kunnen op de Welkom Spaarrekening tijdelijk 2,5 procent rente krijgen.
  • Ook neobank Bunq en de buitenlandse banken Renault Bank en Nordax Bank bieden relatief hoge spaarrentes.
  • Lees ook: Neobank bunq verhoogt variabele spaarrente naar 2% – spaarmarkt is in beweging

De Nederlandse spaarmarkt is duidelijk in beweging. Spaarrentes zijn nog altijd fors lager dan de inflatie, maar er is wel sprake van een opgaande lijn. Daarbij zijn het vooral de uitdagers op de spaarmarkt die de toon zetten.

Zo profileert de digitale bank Openbank, een dochter van de Spaanse grootbank Santander, zich in Nederland als prijsvechter met relatief hoge spaartarieven.

Maandag maakte Openbank bekend de rente op spaarrekeningen in Nederland de afgelopen weken te hebben verhoogd. Voor nieuwe klanten bedraagt de spaarrente op de Welkom Spaarrekening inmiddels 2,5 procent voor zes maanden. Dit geldt voor bedragen tot 200.000 euro. De reguliere variabele spaarrente bedraagt 1,5 procent.

Ook heeft Openbank vorige maand vier Open Spaardeposito’s gelanceerd: voor spaargeld dat 3 maanden vaststaat is de rente 1,75 procent; voor een 6-maands deposito is de rente 2 procent, voor een 1-jarige deposito 2,76 procent en voor 18 maanden 3 procent.

Hogere spaarrentes bij buitenlandse banken

Wie z'n spaargeld op een rekening bij Openbank zet, valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel, dat tegoeden tot 100.000 euro dekt, mocht Openbank in de problemen komen. Dit is vergelijkbaar met een aantal andere buitenlandse banken waar je relatief hoge rentes kunt krijgen.

Zo kun je via spaarplatform Raisin krijgen bij twee buitenlandse banken een spaarrekening openen: de Franse Renault Bank (variabele rente van 1,75 procent) en de Zweedse Nordax Bank (variabele rente 1,6 procent).

Een andere mogelijkheid is de spaarrekening van neobank bunq. Die kondigde afgelopen maand aan aan de variabele spaarrente te verhogen naar 2,01 procent. Die rente geldt voor tegoeden tot 100.000 euro. Bunq valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Er zijn bij de spaarrekening van bunq wel beperkingen wat betreft het aantal opnames per maand.

Ook de Yapi Kredi Bank, die wat betreft de spaarrentes onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, zit met een variabele spaarrente van 1,6 procent vrij hoog in de markt.

Het verschil tussen de uitdagers op de spaarmarkt en de Nederlandse grootbanken bij de variabele spaarrentes is behoorlijk groot. De spaartarieven voor vrij opneembare rekeningen liggen bij ABN AMRO, ING, SNS Bank en Rabobank momenteel allemaal op 0,5 procent.

LEES OOK: 4 manieren om geld te besparen, slim te beleggen en geen grote schulden te maken, volgens een personal finance coach